Muharrem Ayı Aşure Günü: Aşure Nasıl Yapılır? (Oktay Usta'dan Aşure Tarifi)


Muharrem Ayı Aşure Günü: Aşure Nasıl Yapılır? (Oktay Usta'dan Aşure Tarifi)

Muharrem Ayı Aşure Günü: Aşure Nasıl Yapılır? (Oktay Usta'dan Aşure Tarifi)

Aşure günü ve gecesi nedir? Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Aşure nasıl yapılır? İşte Oktay Usta'nın tarifi.
Aşure Günü ve Gecesi Nedir? Ne Anlama Gelir?
Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) [Müslim]
Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem’in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub’un, oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa’nın Kızıl denizi geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.
Oktay Usta'dan Aşure Tarifi
Aşureyi pişirmeye ilk olarak buğdaydan başlıyoruz. Her zaman için en geç pişenden başlıyoruz. Islamış olduğumuz buğdayı kara suyu çıkana kadar yıkıyoruz. Geniş bir tencereye boşaltıyoruz. Üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde su koyup, ocakta kaynamaya bırakıyoruz.
Malzeme Listesi
1 Kilo Buğday
500 Gram Kuru Fasulye
500 Gram Gr Nohut
5 Çorba Kaşığı Pirinç
500 Gram Gr Kuru Sarı Üzüm
500 Gram Gr Kuru Kayısı
400 Gram Gr Kuru İncir
500 Gram Fındık
2 Kilo Toz Şeker
3 Adet Elma
1 Adet Portakal
2 Su Bardağı Süt
Aldığı Kadar Su
Üzeri İçin:
Nar
Fındık
Dolmalık Fıstık
Kuş Üzümü
Tarçın
Ceviz
Hazırlanışı:
Buğdayı, kuru fasulyeyi ve nohutu ayrı ayrı kaselere koyuyoruz. Aşureyi yapacağımız günden, bir gün önce kuru fasulye, nohut ve buğdayların üzerine su koyup, bir gece bekletiyoruz.
Aşureyi pişirmeye ilk olarak buğdaydan başlıyoruz. Her zaman için en geç pişenden başlıyoruz. Islamış olduğumuz buğdayı kara suyu çıkana kadar yıkıyoruz. Geniş bir tencereye boşaltıyoruz. Üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde su koyup, ocakta kaynamaya bırakıyoruz.
Buğdaylar kaynadıktan sonra 10 dakika kadar daha kaynatıyoruz. Daha sonra ocağın altını kapatıp, buğdayları 10 dakika kadar dinlendiriyoruz. Sonra tekrardan ocağın altını yakıp, kaynatıyoruz. Karıştırıyoruz. Gene 10 dakika kadar kaynattıktan sonra10 dakika kadar daha dinlendiriyoruz.
Bu işlemi buğdaylar patlayana kadar tekrar ediyoruz. Böylece buğdaylar daha çabuk pişecektir. Gerekirse üzerine sıcak su ilave ediyoruz. Buğdaylar patladıktan sonra üzerine yıkayıp, süzdüğümüz kuru sarı üzümleri ilave ediyoruz. Ve karıştırmaya devam ediyoruz.
10 dakika kadar kaynattıktan sonra üzerine yıkayıp süzdüğümüz pirinci boşaltıyoruz. Aşurenin kıvamına göre sıcak su ilave ediyoruz. Kuru kayısıyı küçük küçük doğruyoruz. Ve kayısıları da tencereye ilave ediyoruz. Karıştırıyoruz. 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Elmaları küp küp doğruyoruz. Ve tencereye ilave ediyoruz.
Başka bir tencereye nohut ve kuru fasulyeyi boşaltıyoruz. Üzerine sıcak su koyup, 2 dakika kaynatıyoruz. Nohut ve kuru fasulyeyi tekrardan kaynatmamızın sebebi; tenceredeki karışımların ısı değişikliğine uğramasını engellemek içindir.
Nohut ve kuru fasulyenin aşurenin içinde hamur olmaması için, çok haşlanmamış olması gerekmektedir. Eğer nohut ve fasulyeyi çok haşladıysak, dağılmaması için en son tencereye ilave etmeliyiz. Tencerede kaynamakta olan aşurenin üzerine nohut ve kuru fasulyeyi de boşaltıp, sürekli yavaş yavaş karıştırıyoruz.
Başka bir tarafta portakalların kabuğunu küp küp doğruyoruz. Küçük bir tencereye boşaltıyoruz. Üzerine su koyup, kaynatıyoruz. 5 dakika kaynatıp, suyunu döküyoruz. Tekrardan su koyup, gene 5 dakika kaynatıyoruz. Bu işlemi toplamda 3 kere tekrarlıyoruz. Böylece portakalın acı suyu gitmiş olacaktır.
Kuru incirleri küp küp doğruyoruz. Bir kaseye alıp, üzerine su koyuyoruz. Yıkayıp, kara suyunu süzdürüyoruz. Küçük bir tencereye boşaltıp, üzerine sıcak su koyarak 5-6 dakika kadar kaynatarak pişiriyoruz.
Sütü bir cezveye koyup, ısıtıyoruz. Isınan sütü tencereye boşaltıyoruz. Sütü koymamızın sebebi; aşurenin renginin açık olması içindir. Aşurenin dibi tutmasın diye karıştırmaya devam ediyoruz. Sütü ilave ettikten sonra şekerimizi de döküp, karıştırıyoruz. Şekerin miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Aşurenin suyunun kıvamı biraz koyu olmalıdır. Ne çok akıcı, ne de çok katı. Orta kıvamda olmalıdır. Eğer çok koyu kıvamdaysa sıcak su ilave edebilirsiniz. Aşure kıvamına geldikten sonra pişirdiğimiz incirleri ve portakal kabuklarını ilave ediyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
Artık aşure kıvamına geldikten sonra ocağın altını kapatıyoruz. Servis kaselerine kepçe yardımıyla boşaltıyoruz. Aşure biraz soğuduktan sonra üzerine nar, dolmalık fıstık, ceviz, fındık, tarçın ve kuş üzümü serperek servise hazır hale getiriyoruz.

0 yorum:

Copyright © 2013 - 2014 Tekno Hour. Blogger tarafından desteklenmektedir.