Bitkisel Yollarla Sivilce Tedavisi Nasıldır? Neler Yapabiliriz


Sivilce Nedir?

 Sivilce yani Tıbbi ismiyle Akne vulgaris çok sık görülen, göreceli olarak tüm bireyleri hayatlarında en az bir kez etkileyen bir deri hastalığıdır. İstatistiklere göre 12-25 yaşlar Arasındaki kişilerin %85’i, 25-34 yaş arası erişkinlerin yaklaşık %8’i ve 35-44 yaşları arasındaki erişkinlerin de %3’ünde değişik derecelerde akne görülmektedir. Sivilce çoğunlukla ergenlikte oluşur ve bir kaç yıl içinde düzelir. Erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür. Özellikle erkek 12-25 yaşlarındaki kişiler hastalıktan şiddetli derecede etkilenebilir, tedavi edilmediğinde iz oluşabilir. Kadınlarda sivilce sıklıkla erişkinlikte de devam edebilmektedir. Hem aile hekimleri, hem de dermatologlar çok sayıda sivilceli hasta ile karşılaşmaktadır. Sivilce hayatı tehdit eden bir hastalık olmamasına rağmen bireylerin sosyal ilişkilerini önemli derecede etkiler. Sivilcenin sosyal yalıtma, iş bulma güçlüğü, depresyon ve intiharla ilişkili olduğunu bildiren çalışmalar bulunmaktadır. Bu nedenle, sivilce tedavisi zamanında ve uygun yöntemlerle yapılmalıdır.

 Sivilce Neden oluşur?

Sivilce yüz, göğüs ve sırtta yerleşmiş kıl yağ bezi ünitesinin bir hastalığıdır. Sivilcenin oluşumunda genetik etkenler, sebum üretimi, hormonlar, bakteriler ve sebase foliküllerin özellikleri rol oynar. İmmünolojik etkenler de muhtemelen ikincil derecede etkilidir. Hijyen ve diyetin oluşumdaki rolü konusunda kesin kanıt bulunmamaktadır. İlaçla Tedavisi Genel olarak nasıldır? Sivilcetedavisinde topikal, sistemik ajanların kullanımı, kombine tedavi ve cerrahi seçenekleri mevcuttur. Komedonlu sivilce , tipik olarak foliküler hücre yapışkanlığını azaltan topikal keratolitik ajanlara cevap verir. İnflamatuar sivilcede topikal ajanlar yetersiz kaldığında sistemik antibiyotik kullanılabilir. Antibiyotiklerin tam dozda 3-6 ay kullanımı ile cevap alınamazsa izotretionin tedavisine geçilebilir. Nodülokistik sivilcede genellikle izotretionin tedavisi gerekir. Özellikle erişkin kadın hastalardasivilce tedavisine başlamadan önce hiperandrojenizmin diğer bulguları (hirsutismus, menstrüel düzensizlik vb.) sorgulanmalıdır. Altta yatan endokrinolojik patoloji düzeltilmeden tedaviden istenen sonuç alınamayacaktır.

Topikal Tedavi Nasıldır?

Sİvilce tedavisinde etken madde kadar kullanılan ilacın formu da (krem, jel, solüsyon ya da losyon) önemlidir. Kremler hassas ve kuru cildi olanlar için uygundur. Yağlı cildi olan hastalar kremden rahatsız olabilirler ve kurutucu özelliği olan jelleri daha rahat kullanabilirler. Losyonlar herhangi bir deri tipinde kullanılabilir. Topikal tedavide tercih edilebilecek birçok etken madde bulunmaktadır. Topikal tedaviye cevapsızlıktan bahsetmek için tedavi en az 6-8 hafta uygulanmalıdır. Genel olarak 4 etken madde Topikal olarak kullanılır bunlar ;Benzoil peroksit, Salisilik asit,Azelaik asit,Topikal retinoidler’dir.

Sistemik Tedavi Nasıldır?

Sistemik tedavide Antibiyotikler ve Hormonal tedavi Kullanılmaktadır..bitkisel-sivilce-tedavisi

Bitkisel Tedavi Nasıldır?

Sivilcelere bitkisel tedaviye başlamadan önce şunlara dikkat etmek gerekir. Cildinizin temiz olmalıdır. Günde iki defa 12 saat arayla cildi tahriş etmeden yıkamanız gözeneklerinizi tıkayan kirleri çıkararak gözeneklerinizi açacaktır. Cildi besleyen bakım ürünlerini tercih edin. Özellikle banyo yaparken duş jeli yerine doğal sabun kullanma çalışın. Cilt bakımı için, cildin doğal pH (asidik-bazik)’ına yakın olan kimyasallar kullanmaya çalışın. Cildinizi kurutan klimalı ortamlardan ve kirli havadan kaçının. Nemli ortamlarda bulunmanız sivilcelerin geçmesini hızlandıracaktır. Stres ve sıkıntıdan mümkün mertebe kaçının. Düzenli bir uyku rejimine sahip olmanız da sivilcelerin hızlı geçmesi için gereklidir.
Bunun sebebi, düzenli uykunun hormonal sisteminizi düzenlemesi ve sivilce oluşumunun hormonlarla yakından ilişkili olmasıdır. Uzun süreli ve ağır koşullu rejimlerden uzak durun. Öğünlerinizde zeytinyağı, balık, ekmek gibi gıdalara yer verin. Bolca meyve-sebze tüketmeye çalışın. Özellikle meyveler cilt sağlığınız için önemlidir. Haftada bir uygulayacağınız bir buhar banyosu gözeneklerinizi genişletecektir. Genişleyen gözeneklerle cildinizin üzerindeki siyah noktalardan daha kolay kurtulabilirsiniz. Sağlıklı bir buhar banyosu için, kafanıza bir havlu geçirip yüzünüzü kaynar suyun buharına 10 dakika tutmanız yeterlidir. Ihlamur ve rezene çayları gibi bazı bitki çaylarını düzenli tüketmeye çalışın. Bu çaylar cilde yerleşen birçok mikrobun temizlenmesine yardımcı olur. 2 veya 3 günde bir yapılacak olan kil maskesi, cildinizin fazla yağlardan kurtulmasını sağlayacaktır. Cilde yağ kazandırıcı aktifler içeren ürünlerin kullanımı önerilir. Besleyici özellikleri yüksek olan süt ve krem yapısındaki ürünlerin kullanımına öncelik verin. Daha sonra şu kürleri yapmak sivilcelerinize iyi gelecektir. Tarifleriyle beraber kürler..

Elma Sirkesi Kürü

  • Yarım bardak elma sirkesi ile yarım bardak suyu karıştırın.
  • Temiz bir pamuğu elde ettiğiniz karışıma batırıp yüz ve boyun bölgenizi silin.
  • Yüzünüzün ve boynunuzun her tarafını pamukla sildikten sonra, yüzünüzü ılık su ile durulayıp mutlaka kurulayın
  • bu şekilde, hem ciltteki lekeler azalacak hem de sivilce tedaviniz kısa sürede gerçekleşecektir.

Papatya Kürü

  • 6 bardak suyun içine, 1 avuç papatya ekleyip, kaynatın.
  • Karışımı tülbentten geçirerek süzün.
  • Karışım, ılıdıktan sonra, papatyalı suyla havluyu ıslatıp tüm yüzünüze bastırın.
  • 15 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayın.
  • Ardından bebek pudrası sürerek, fazla yağı ve nemi almasını sağlayın.

Limon Kolonyası Kürü

  • Yarım su bardağı limon kolonyasının içine, bir avuç adaçayı ekleyip, 2 gün bekletin.
  • Her gün bir parça pamuğu karışıma batırıp, sadece sivilcenin üzerine bastırın.
  • Ilık su ile durulayın mutlaka kurulayın.

Ihlamur Kürü

  • 2 su bardağı suyla 2 çorba kaşığı ıhlamuru karıştırıp, kaynatın.
  • Elde ettiğiniz karışımı tülbentten geçirerek süzün.
  • Karışım, ılıdıktan sonra, havluyu ıhlamurlu su ile ıslatıp yüzünüze bastırın.
  • Havlu yüzünüze basılı şekilde 10 dakika bekledikten sonra yüzünüzü ılık su ile durulayın ve iyice kurulayın.
Sivilcesiz Bir Hayat Dileklerimizle…

0 yorum:

Copyright © 2013 - 2014 Tekno Hour. Blogger tarafından desteklenmektedir.